Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

 Ministerul Transporturilor a luat act de decizia Comisiei Europene de sesizare a Curţii de Justiţie a UE împotriva României pentru necomunicarea

măsurilor naţionale de transpunere a Directivei 2012/34/UE referitoare la instituirea spaţiului feroviar unic european.

 

În acest moment, proiectul de lege care transpune în legislaţia naţională Directiva 34/2012 este finalizat, având toate avizele necesare din circuitul interministerial şi va intra, spre aprobare, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, 27.07.2016.

Ulterior aprobării de către Executiv a proiectului de lege, el va fi trimis către Parlament, pentru adoptare. Îndată ce noua sesiune parlamentară va începe, ministerul va depune toate eforturile necesare pentru ca la finalul lunii octombrie legea să fie adoptată. Luăm în calcul și varianta de a solicita Parlamentului adoptarea în procedură de urgență.

 

Reamintim faptul că termenul limită al transpunerii Directivei 34 a fost 16.06.2015, termen ce a fost depăşit. La data instalării în funcţie a actualului Guvern, noiembrie 2015, România primise deja o scrisoare de punere în întârziere de la Comisia Europeană.

În luna februarie a acestui an, autorităţile române au sesizat reprezentanţilor CE stadiul de transpunere a Directivei în cauză, anume elaborarea actului normativ şi punerea lui în circuitul de avizare.

 

Prin răspunsul din data de 26 aprilie 2016 transmis Comisiei Europene, România s-a angajat să adopte în Parlamentul României proiectul de lege pentru transpunerea Directivei 2012/34/UE până în luna octombrie 2016. Termenul intermediar asumat pentru aprobarea proiectului de către Guvern era luna mai 2016.

 

Întârzierea privind supunerea spre avizare de către Guvern a proiectului de act normativ a fost cauzată de complexitatea procesului de avizare interministerială, necesară pentru a putea avea garanţia unei transpuneri corecte în legislaţia românească a Directivei.

 

Se va respecta însă, termenul final asumat pentru adoptarea actului normativ de către Parlament – octombrie 2016.

 

Directiva 2012/34/UE reprezintă o componentă importantă a legislaţiei europene privind domeniul transportului feroviar. Prevederile acestei directive vizează în principal introducerea unor reglementări uniforme privind: administrarea infrastructurii feroviare şi activităţile operatorilor de transport feroviar, eliberarea licenţelor de transport feroviar, stabilirea şi perceperea tarifelor pentru utilizarea infrastructurii feroviare, alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară, precum şi funcţionarea organismelor naţionale de supraveghere în domeniul feroviar.

 

Partea română va înştiinţa Comisia Europeană despre aprobarea proiectului de lege în şedinţa Executivului de miercuri, 27.07.2016, şi despre demersurile ce vor fi parcurse ulterior.

 

 

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!