Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

bk2

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu l-a primit astazi, 4 februarie 2014, la Ministerul Transporturilor, pe Vasile Botnari, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova.

Cei doi oficiali au discutat despre programul de cooperare dintre cele două state pentru realizarea mai multor proiecte comune şi aprofundarea unui schimb de cunoştiinţe şi expertiză în beneficiul ambelor părți.


Cu această ocazie, cei doi miniştri au semnat un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul transporturilor, prin care cele două părți s-au angajat să realizeze proiectele comune agreeate. "Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul în demararea proiectelor de interes comun convenite, dar şi asistență tehnică pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană", a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.


În cadrul discuțiilor, părțile şi-au exprimat dorința de construi în perioada următoare podul rutier Iaşi-Ungheni ca parte a reţelei centrale TEN-T cu finanțare europeană, obținută prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). În prezent, grupul de lucru bilateral instituit în luna decembrie împreună cu specialiştii lucrează la documentaţia tehnică şi financiară pentru a obține avizele necesare şi pentru a putea depune aplicaţia pentru finanţare în cursul acestui an. În acest context a fost abordată şi finalizarea documentaţiilor tehnice necesare pentru construcţia podului nou Galaţi - Giurgiuleşti şi a podului de la Leca - Falciu, astfel încât construcţia lor să poată demara cât mai curând.


Au fost identificate proiecte comune şi în domeniul transportului feroviar, un exemplu fiind modernizarea tronsonului de cale ferată Ungheni–Chişinău, dar şi construcţia unui segment de 10 km de cale ferată largă către gara Nicolina din Iaşi. Pe termen scurt, partea română a propus amenajarea staţiei Socola pentru a permite transbordarea călătorilor de la trenurile pe cartament larg la cele pe ecartmanet european sau colaborarea cu autorităţile locale în vederea introducerii unei linii de transport în comun până la staţia Nicolina. Interesele comune ale României şi Republicii Moldova vizează şi îmbunătățirea condițiilor de navigabilitate pe râul Prut şi descoperirea unor surse de finanțare pentru modernizare. În plus, oficialii de la Bucureşti vor oferi sprijin Chişinăului pentru construcția, consolidarea şi reabilitarea podurilor peste râul Prut.


În privința schimbului de experiență, Ministerul Transporturilor din România ar putea susține Republica Moldova prin acceptarea la specializare a personalului tehnic aeronautic (mecanici de avioane), precum şi acordarea de consultanță pentru implementarea procedurilor şi calificarea ofițerilor PSC (Port State Control).

Click to listen highlighted text!