Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Uniunea Europeană (UE) își simplifică sistemele de raportare a navelor la sosirea/plecarea din porturile europene prin crearea unui ghișeu unic european în domeniul maritim, care va reuni toate formalitățile de raportare asociată unei escale în port. Joi, 7 februarie 2019, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la această reformă, care va reduce în mod semnificativ povara administrativă a sectorului maritim și va îmbunătăți competitivitatea acestuia în comparație cu alte mijloace de transport. Acordul obținut va fi prezentat reprezentanților statelor membre în Consiliu, pentru aprobare.

Conceptul European Maritime Single Window (EMSW), care va facilita armonizarea interfețelor electronice naționale de raportare a informațiilor, va conecta într-o singură fereastră toate ferestrele unice maritime naționale existente într-un mod coordonat și armonizat. Reforma va îmbunătăți interoperabilitatea între diferite sisteme, făcând mai ușoară partajarea și reutilizarea datelor.

Noile norme vor încuraja, de asemenea, digitalizarea și aplicarea principiului "o singură dată", astfel încât informațiile raportate o dată să poată fi refolosite pentru apelurile ulterioare către porturi în cadrul UE.

Pașii următori

Președinția a adoptat pe 7 februarie 2019 mandatul ambasadorilor UE pentru a fi susținut la reuniunea viitoare a Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului.

Ulterior, după ce textul va fi revizuit din punct de vedere juridic și lingvistic, este necesară adoptarea actului legislativ, atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

 

Informații suplimentare

În cadrul site-ului Autorității Navale Române puteți găsi mai multe informații referitoare la Interfața unică de raportare la https://portal.rna.ro/Pagini/msw.aspx

E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!