Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

SESIUNE COMUNĂ

”Noi provocări pentru o mai bună mobilitate și coeziune”

Locație: Palatul Parlamentului

Data: 27 martie 2019

1. INFORMAȚII GENERALE

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 26-27 martie 2019, va avea loc Reuniunea Informală a Miniștrilor Transporturilor. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Discuțiile vor fi prezidate de ministrul român al Transporturilor, Alexandru – Răzvan Cuc. La reuniune vor participa miniștri și secretari de stat din domeniul transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene, Violeta Bulc, comisarul european pentru transport, Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al mediului, Matthew Baldwin, director general adjunct în departamentul Mobilitate și Transporturi al UE, Carlo Secchi, coordonator european TEN-T.

Evenimentul va începe în data de 26 martie 2019, cu cina oficială pentru membrii delegațiilor.

Miercuri, 27 martie 2019, miniștrii transporturilor din statele membre se vor reuni la Palatul Parlamentului pentru a discuta subiecte ce țin de multimodalitate, viitorul mobilității în Uniunea Europeană și consolidarea conectivității și coeziunii prin rețeaua TEN-T.

2. AGENDA DISCUȚIILOR

 Prima sesiune: Multimodalitate

Sesiunea este dedicată unei prezentări generale a evoluției în ultimii 4 ani din domeniul multimodalității din perspectiva reglementărilor, recomandărilor, standardelor și investițiilor din domeniu.

A doua sesiune: Viitorul mobilității în Uniunea Europeană

Sesiunea se concentrează asupra rolului digitalizării în planificarea și gestionarea unei strategii europene pentru o mobilitate durabilă și o mai bună coordonare a eforturilor statelor membre de reducere emisiilor de gaze. În cadrul acestei sesiuni, doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru și ministru al mediului, este invitată să participe la o dezbatere pe tema „Strategia Uniunii Europene pe termen lung privind schimbările climatice (LTS)”

A treia sesiune: Consolidarea conectivității și coeziunii prin rețeaua TEN-T

Sesiunea se va concentra asupra „îmbunătățirii conectivității și coeziunii prin intermediul rețelei TEN-T”. Realizarea unei rețele trans-europene de transport extinsă şi conectată contribuie la consolidarea coeziunii teritoriale, la accesibilitatea și conectivitatea tuturor regiunilor Uniunii, inclusiv a regiunilor periferice, ceea ce va stimula investițiile, va reduce decalajele de dezvoltare şi va asigura tranziția către o mobilitate prietenoasă cu mediul. În cadrul sesiunii de lucru, miniștrii transporturilor își vor reafirma angajamentele față de punerea în aplicare a obiectivelor și termenelor din cadrul acestui proiect. Dezbaterile pe acest subiect important vor continua și în data de 28 martie, în cadrul Conferinței TEN-T, la care sunt așteptați peste 600 de participanți.

  1. INFORMAȚII PRACTICE

3.1 ACREDITĂRI

Accesul jurnaliștilor la eveniment se face exclusiv pe baza acreditării pentru președinția României Consiliului Uniunii Europene, pe la intrarea S2 din Palatul Parlamentului (strada Izvor 2-4). Pentru cei ce nu s-au acreditat prin portalul oficial, https://accreditation.romania2019.eu/,  există posibilitatea acreditării la fața locului, la Centrul de Acreditare pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, situat la intrarea S2.

Tot la Centrul de Acreditare se face și ridicarea ecusoanelor, doar nominal; jurnaliștii trebuie să prezinte un document de identitate valabil.

3.2 CENTRUL MEDIA

În timpul reuniunii, Centrul Media din Palatul Parlamentului este situat în sala Iuliu Maniu. Imagini de la activități vor fi furnizate de Televiziunea Română, broadcasterul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Jurnaliștii vor avea acces la centrul media în data de 27 martie 2019, începând cu ora 7.30. Mai multe informații sunt publicate în ghidul media al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene:

https://www.romania2019.eu/wpcontent/uploads/2017/11/mediaguide_en.pdf

4. PROGRAM DE PRESĂ

Marți – 26 martie 2019    
12:00 Preluarea legitimațiilor
Centrul de Acreditare, Palatul Parlamentului, intrarea S2

 

Miercuri – 27 martie 2019

 

   
08.30 Pool 1: Doorstep + Handshake
  Sosirea miniștrilor Transporturilor și a altor oficiali
  Palatul Parlamentului, intrarea C1
  Oportunități de imagine pentru jurnaliștii acreditați

 

 

09.30 – 09.40

Pool 2: Tour de table

Palatul Parlamentului,Sala Brătianu

Oportunități de imagine pentru jurnaliștii foto/video acreditați

 

13:10 – 13.30 Pool 3: Fotografia oficială oto official de grup – Foto familie
  OPORTUNITĂȚI IMAGINE FOTO/VIDEO (acces fotografi și echipe filmare)
   
17:00 – 17.30 Pool 4: CONFERINȚĂ DE PRESĂ
  Violeta Bulc – Comisarul european pentru Transporturi
  Alexandru-Răzvan Cuc – Ministrul transporturilor
  Traducere simultană: RO, EN, FR
  Palatul Parlamentului –Sala Nicolae Iorga
       
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!