Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 08.07.2019

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 19.08.2019

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

 

Codul internațional pentru instalațiile de protecție contra incendiului (denumit în continuare ,,Codul FSS”) a fost adoptat în anul 2000 prin Rezoluția MSC.98(73) a Comitetului de siguranță maritimă (MSC) al OMI și a devenit obligatoriu în anul 2002 în baza prevederilor Capitolului II-2 (care vizează protecția contra incendiului, detectarea și stingerea incendiului) din Convenția internațională din 1974 pentru ocrotirea vieții omenești pe mare (Convenția SOLAS 1974), convenție la care România a aderat prin Decretul Consiliului de Stat nr. 80/1979. Codul FSS constituie în esență o normă tehnică internațională referitoare la instalațiile de protecție contra incendiului folosite la bordul navelor maritime, detaliind prevederile corespunzătoare succinte ale Capitolului II-2 din Convenția SOLAS 1974.

Codul FSS a fost acceptat de România prin Legea nr. 624/2002.

Specificațiile tehnice din Codul FSS sunt perfecționate continuu, pe baza progresului tehnic în domeniu, prin rezoluții de amendare adoptate în cadrul sesiunilor MSC; menționăm că toate amendamentele în prezent în vigoare au fost implementate în legislația națională prin acte normative specifice.

Ulterior, prin Rezoluția MSC.403(96) din 19 mai 2016 și Rezoluția MSC.410(97) din 25 noiembrie 2016 au fost adoptate noi amendamente la Codul FSS. Acestea constau, în principal, în completarea textului existent al acestui cod cu un nou capitol care detaliază specificațiile pentru instalațiile pentru stingerea incendiului cu spumă destinate să protejeze platformele pentru elicoptere și zonele pentru aterizarea elicopterelor conform cerințelor capitolului II-2 al Convenției SOLAS 1974, respectiv în modificarea unei dispoziții privind amplasarea mijloacelor de evacuare a persoanelor de la bordul navelor.

Întrucât la 1 iulie 2019 au fost îndeplinite condițiile de acceptare a amendamentelor la Codul FSS adoptate prin Rezoluția MSC.403(96) și Rezoluția MSC.410(97) (prin așa-numita procedură de acceptare tacită) în conformitate cu prevederile specifice ale Convenției SOLAS 1974 precizate în rezoluție, respectivele amendamente vor intra în vigoare pe plan internațional la 1 ianuarie 2020.

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

Anexa

 


 

  

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

 
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

Click to listen highlighted text!