Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Data publicării: 17.10.2019

Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 28.10.2019

 

Grup ţintă

Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.

 

Scurta descriere a reglementării:

  

La momentul actual, România înregistrează o valoare dublă a indicatorului de siguranță rutieră „număr de decese în accidente rutiere raportat la numărul de locuitori” în raport cu media Uniunii Europene (96 de decese la un milion de locuitori, față de 49 de decese la un milion de locuitori).

Din punct de vedere accidentologic, o situație deosebită, prin prisma consecințelor grave, o reprezintă accidentele care implică autovehicule grele pentru transport marfă și transport public de persoane.

Una dintre cauzele specifice o reprezintă accidentele care se datorează oboselii conducătorilor auto a unor astfel de autovehicule, conducători la care de regulă perioada de conducere zilnică este extinsă.

Deși pentru evitarea unor astfel de situații au fost impuse prevederi privind legislația socială care obligă acești conducători să respecte anumite perioade de odihnă, unele evenimente tragice care au apărut în trafic au arătat că este nevoie de măsuri suplimentare.

Deoarece aceasta este o problemă de siguranță rutieră care se întâlnește și în alte state membre ale Uniunii Europene, prin legislația Uniunii Europene a fost prevăzută obligația echipării începând cu 1 noiembrie 2015 a tuturor autovehiculelor grele noi cu un sistem de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație. În plus, prin noul Regulament (UE) privind siguranța generală a vehiculelor, care urmează a fi publicat în cursul acestui an, se va introduce obligativitatea echipării cu un sistem de avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto.

Pentru a se asigura o bună funcționare a acestor sisteme, care pot fi montate și pe autovehiculele care nu au fost echipate ca atare din fabricație, este necesar ca ele să fie verificate periodic în cadrul inspecției tehnice periodice.

Verificarea se va face în funcție de introducerea acestor sisteme, în conformitate cu legislația în vigoare.

 

     

 

Documente supuse consultării
Instrument de motivare

Text proiect

Anexa

 

 

Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului

 

Coordonate de contact

 

Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:

 

Propuneri primite

 

Propuneri primite de la

Data receptiei

 
   

 

 

Documente conexe

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

 

Click to listen highlighted text!