Bine ati venit la MTI   Click to listen highlighted text! Bine ati venit la MTI

Astăzi, 13 februarie 2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: 

Ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A.

 

Scurtă descriere

Masele şi dimensiunile maxime admise ale vehiculelor care circulă pe reţeaua de drumuri publice din România sunt cele prevăzute în anexele nr. 2 și 3 la Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Acest act normativ transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei nr. 96/53/CE din 25 iulie 1996 de stabilire, pentru anumite vehicule rutiere care circulă în interiorul comunităţii, a dimensiunilor maxime autorizate în traficul naţional şi internaţional şi a greutăţii maxime autorizate în traficul internaţional.

În conformitate cu prevederile art. 41 alin. (21) şi (22) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru vehiculele care circulă cu depăşirea maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise se aplică tarife suplimentare de utilizare a drumurilor, calculate în funcţie de masa totală, de masele pe axe, de dimensiunile şi caracteristicile tehnice ale vehiculului cu încărcătură, de categoria drumului şi de lungimea traseului care urmează a fi parcurs.

Pentru drumurile de interes naţional, aceste tarife se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii. În prezent, aceste tarife se aplică în conformitate cu Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., cu modificările şi completările ulterioare. Formulele de calcul al tarifelor suplimentare de utilizare şi modul de aplicare a acestora se regăsesc în Anexa nr. 1 aferentă OMTI nr. 1836/2018.

În cursul întâlnirilor dintre reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii și reprezentanții confederațiilor patronale reprezentative la nivel național pentru sectorul transporturilor rutiere, conform Minutelor de sedinţă încheiate la data de 13 ianuarie 2024 şi la data de 16 ianuarie 2024, au fost asumate măsuri de punere în acord cu doleanţele exprimate de transportatori, prin stabilirea unor intervale până la care depăşirea maselor şi dimensiunilor vehiculelor rutiere să nu fie sancţionată contravenţional şi să nu se aplice tarife suplimentare de utilizare a drumurilor, precum şi prin revizuirea tarifelor suplimentare de utilizare aplicate în prezent pentru autorizarea circulaţiei vehiculelor cu depăşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise, în sensul diminuării la un nivel comparabil cu tarifele practicate de statele vecine graniţei României şi membre ale UE, accesibil tuturor categoriilor de operatori de transport.

În vederea concretizării măsurilor stabilite, a fost adoptată Ordonanţa Guvernului nr. 4/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 51 din 19 ianuarie 2024.

Conform prevederilor acestei ordonanţe au fost modificate regimul de aplicare a contravenţiilor şi regimul de emitere a autorizaţiilor speciale de transport, prevăzute la articolul 61 alineatul (1), litera b) al Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, este necesară modificarea şi completarea Anexei nr. 1 la OMT nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. în conformitate cu noile prevederi legale.

Prezentul proiect de ordin răspunde și măsurii de armonizare a tarifelor suplimentare de utilizare cu cele practicate de statele vecine graniţei României şi membre ale UE, în vederea eliminării unor discrepanţe mari în aplicarea tarifelor pentru autorizarea circulaţiei vehiculelor cu depăşiri ale maselor şi/sau dimensiunilor maxime admise.

În interesul susținerii sectorului transporturilor rutiere și implicit a economiei naționale, considerăm necesară revizuirea tarifelor aplicate în prezent și armonizarea cu nivelul tarifar practicat în Ungaria, considerată reper, în baza următoarelor criterii:

  1. Aplicarea unor formule simplificate pentru calculul tarifului unitar (euro/km), accesibile pentru înțelegere și aplicare tuturor categoriilor de utilizatori;
  2. Reducerea semnificativă a nivelului tarifului suplimentar, în cazul vehiculelor care transportă încărcături indivizibile, cu mase și dimensiuni excepționale;
  3. Majorarea tarifelor pentru valori mici ale depășirilor maselor pe axe și dimensiunilor maxime admise, specifice transporturilor de mărfuri divizibile;
  4. Aplicarea unui coeficient de multiplicare de 1,5 la tariful aferent depășirilor maselor maxime admise pe axe peste limitele prevăzute la art. 41 alin (8) al  Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  5. Reducerea tarifelor pentru depășiri ale dimensiunilor maxime admise, având în vedere că aceste depășiri nu au impact direct asupra infrastructurii rutiere;
  6. Reducerea la jumătate a tarifului de emitere în regim normal a Autorizațiilor Speciale de Transport, de la 20% la 10% din valoarea totală a tarifelor de depășire, dar nu mai mult de 500 Euro. Măsura este justificată în condițiile în care activitatea de autorizare a fost informatizată, ca parte integrantă din aplicația utilizată în efectuarea controlului specific la punctele de frontieră;
  7. Eliminarea tarifului „aviz depășire limita de competență”, din considerente de informatizare a emiterii AST;
  8. Nu intră sub incidența prezentelor modificări tarifele aferente depășirilor masei totale maxim admise.

În temeiul prevederilor art. 14 alin. (4) lit. o) și art. 19 lit. o) din Statutul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., anexa nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome Administrația Națională a Drumurilor din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 47/2004, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul de Administrație are în competență “avizarea tarifelor pentru prestaţiile specifice, altele decât tariful de utilizare a reţelei de drumuri;”, iar Adunarea Generală a Acționarilor are în competență aprobarea acestor tarife.

În acest sens, conform punctului 11 al Hotărârii nr. 1/30.01.2024, Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a avizat inițierea demersurilor pentru modificarea și completarea tarifelor prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., iar prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor C.N.A.I.R.–S.A. nr. 2/08.02.2024, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în Adunarea Generală a Acționarilor C.N.A.I.R.–S.A. au luat act de Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 1/20.01.2024 și au aprobat demararea demersurilor pentru modificarea și completarea tarifelor prevăzute în Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/208 pentru aprobarea unor tarife aplicate de C.N.A.I.R.– S.A..

 

Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:

 

Documentaţia poate fi consultată: 

  • pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
  • în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
  • proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.

 

Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 26.02.2024:

□ prin formularul online E-consultare disponibil mai jos

□ ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

□ prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia  Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;

□ prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29

□ la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi - 08.00 - 16.30; Vineri - 08.00-14.00

Materialele transmise vor purta menţiunea "Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)" 

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul  Registru propuneri (mt.ro)

 

Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris. 

 

ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ

 

Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 26.02.2024

Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. persoană de contact: Adrian Olteanu

 

Documente conexe

Minuta ședinței plenului CDS - data 

 

Prezentat în

Şedinţa

Data

   
E-consultare
In cadrul acestei rubrici se vor indica articolele din proiectul de act normativ pentru care exista o propunere de modificare
Selecteaza fisierul
E-petitie
Selecteaza fisierul
E-cerere544
Selecteaza fisierul
Click to listen highlighted text!